.

Fiskelogg 2009 Juli

090729
Idag blev det en riktigt lyckad dag för mig en fisketur som som heter duga. För er som tittar på bilderna så först ser ni Göteborg som är på besök i Lysekil i samband med segeltävlingar. Därefter börjar vår fiskeresa ekipaget fullastat och båten klar för sjösättning. När vi kom fram för att sjösätta passade Gustav som var med på att plocka lite agn i strandkanten. När vi väl kom ut så hittade vi en del bra fiskeplatser som vi prövade på, så för min del så blev det ganska snabbt en blågylta på 550gr som då blev mitt PB. Efter ett tag så fick jag ett direkthugg med rusning som efter en kamp visade sig vara en berggylta på 1580gr som även denna blev ett nytt PB för mig. Dagen kunde ju inte bli mycket bättre men då hände det en liten fighter i form av en blågylta på 630gr hugger vilket innebar att jag fick höja mitt PB påå blågylta för andra gången samma dag. Hade också några rejäla hugg som blev tapp. Utöver dessa godbitar fick jag en berggylta på 980gr samt följande arter, sandskädda, glyskolja, skärsnultra, grässnultra, torsk och givetvis parasiten stensnultra. Gustav som var med hade inte riktigt turen med sig som han brukar men fich 3st lika stora berggyltor som samtliga vägde 1100gr/st samt lite ovriga arter. Så nu har vi hittat några nya guldgruvor och hoppas på fler stora fiskar när vädret tillåter.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090727
Regn och blåst så jag tog tiden att göra båten klar för morgondagen om vädret blir bättre som lovat. Bytt lina på några av mina rullar och servat en som kärvat lite.Sedan gjorde jag lite bilder på lite av arter jag fångat vilket ni kan se här. Så nu är det bara att vänta på morgondagen och se.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090726
Ännu en blåsig dag med vindar mot dom bästa landfiskeplatserna, så vi gav oss ändå ut på lite fiske men det blev magert berggylta och blågylta togs men inget större. Själv tog jag grässnultra, blågylta, torsk och en massa stensnultror. Men det kommer fler dagar måndag verkar bli skräp men tisdag hoppas vi på båtfiske.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090725
Två dagar utan fiske så jag tänkte fiska lite på gamla vatten så det blev ramsvik. Men fisket där var riktigt uselt det var otroligt med stensnultror som bara stal agn. Så förutom en del snultror blev det berggylta, och skärsnultra på kroken. Den första berggyltan var lite kul i färgen fram var den mörk som många berggyltor bak var den väldigt skinande brunorange i färgen. Ingen fisk var över 250gr.
Nu till något riktigt roligt fick mail från Gustav som jag fiskat med några gånger och igår hade han varit ute och fiskat och fått en Berggylta på 49cm och 2kg. Det är strax under svenskt rekord så vi grattulerar honom givetvis till att ha fångat denna best. Bild längst ned i loggen.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090722
Inte värdens bästa väder och det blev sämre än utlovat, men jag och Gustav tog en sväng till Smögen så han skulle få se lite nya platser. Fisket gav inget när det gäller stora fiskar men som vanligt när jag och Gustav är ute blir det lite annorlunde ibland. Denna dag gav bla 2st blågyltor som troligen håll på att byta kön den ena påbörjad färgändring den andra syntes hanens färger bättre på. Gustav envisades också med att dra massa små glyskoljor en var väl på ca 100gr. Men sen kommer han med en överraskning han klipper till med en gullig liten Paddtorsk på 380gr. Nu hoppas vi bara på bättre väder då vi har lite otestade ställen vi vill pröva men det krävs båt för dessa.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090720
Idag blev inte som gårdagen samma fiskeplats på smögen men tyvärr blåste det så vissa delar gick inte att använda för vattnet sköljde över klipporna. Med vindar mellan 10-15m/s så gick det knappt att känna vad som var vid kroken. Jag hade oerhört många tapp och det förstår jag för många jag fick upp satt knappt fast ibland bara med en liten bit av läppen. Men fisk är det gott om på platsen trotts vädret och jag var ute i 6 tim så blev det 11 berggyltor, 1 gråsej, 2 blågyltor, 1 skärsnultra, 2 grässnultror och 3 små glyskoljor. Kunde kanske blivit makrill också för tärnorna dök och en bit ut fick dom på dörj, men med vinden var det svårt att kasta med tackel det kom nästan tillbaka. Största fisken stannade vågen ironiskt nog på 0,99kg så jag fick inte ens komma över kilot idag, men fick in en gråsej på min lista var den största för året, och sju arter är ju ganska kul att få under dessa omständigheter. I slutet på veckan har dom lovat bedarrning på vinden men ev regn och då skall jag tillbaka. Nackdelen med regn är att klipporna på vissa ställen jag är blir glashala, det var också därför jag avbröt fisket idag då vinden vred lite och ökade blev det mesta halt och det är inte värt risken. Det sätt jag fick fiska på idag innebar att nästan alla fångster kunde gå in iu berg och tång vilket gjorde det svårt att avgöra storlek innan dom var uppe. En halvkilos trodde jag var på över kilot. Det enda som störde mig både idag och igår är det ni ser på sista bilden en ribbåt som kör turister som får hoppa lite i vågorna, denna vrålande båt passerade två gånger för varje tur och det var en del turer. Igår körde dom nästan over en fågelfamilj som simmade en bit ut. Jag förstår heller inte varför dom som kör är svartklädda skulle det hända en olycka är dom ju svårare att hitta, men kör man som dom så tänker man nog inte så långt på säkerhet och vad som är praktiskt. Skall man nu ge resenärerna en tur dra ut en bra bit nu när det blåser och kör i dom ordentliga vågorna så dom får spy lite och få valuta för pengarna. Som dom kör idag så stör dom bara djurliv och folk som vill koppla av i vår vackra skärgård. Nej ut med dom på öppet vatten där dom inte stör eller stoppa verksamheten.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090719
Vet inte riktigt var man skall börja idag, vädret var ju mulet och det blåste en del, men jag tänkte kolla in några ställen i gullmaren där jag kanske skulle kunna stå på land. tro det eller ej på båda ställena jag tänkt testa så var det dykare på plats. Åkte då till Biltema och köpte lite saker till båten. Men jag ville ju fortfarande fiska så jag beslöt mig för att testa smögen det har ju inte givit mycket förut och det är en del bergsklättring så helst vill jag att man är två för man är ju inte lika vig nu som för många år sedan. Men strunt samma jag åkte ut och tog mig till en plats som såg lovande ut, och redan på första kastet satt det en berggylta på 1200gr som kämpade bra den går också in på min bäst trelista för bergyltor 2009 som 3:a. Då visste jag att jag kommer att bli kvar ett tag. Fortsatte fiska på platsen samt rörde mig i närheten. Detta resulterade i att på mindre än tre timmar så blev det 16st berggyltor, 2st blågyltor, 3st torskar, och två bergsnultror. Den ena torsken var på nästan 50cm och vägde som gyltan 1200gr, fick också en berggylta som var otroligt blå även dagens största gylta var ovanligt blå vägde 1320gr och var 40cm och den största jag tagit i år. Denna Gylta gav en otrolig kamp innan den kom upp hela vägen in så stack den in i tång och allt den kom åt så man fick lirka loss den, samma med hugget det var tvärstopp som bottennapp sen stack den med kraft. Även den stora torsken gav fin kamp gemon att utnyttja tången m.m. men gyltan var helt otrolig att dra. Mot slutet fick jag två stensnultror och en dag helt utan dom innan så slutade jag med en berggylta och kunde åka hem med flaggan i topp. Hade jag bara fått en stor blågyltehane så hade denna fiskedag kommit upp i samma som den vi hade från båt 17/7. Det var ju mera smågyltor här men tack vara hur botten m.m. ser ut så gav det mycket mer kamp. Så jag ångrar inte att jag åkte ensam till smögen, men hoppas att nästa gång få med mig någon att dela upplevelsen med om det nappar lika bra då. Nu var det ju en fisk upp på mindre än var 10:e minut så det får man ju vara nöjd med. Är också nöjd att jag lyckats fånga flygande måsar med mobilen så dom bilderna får ni stå ut med mellan fiskarna i loggen.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090717
Denna dag är lite svår att beskriva så ni skall få samma känsla som oss. Jag och Gustav åkte ut för att testa nya ställen det var Gustav som ringde mig och givetvis tackar man ja. Vädret var bra och redan från början så gick fisket utmärkt. Vi var bla ute efter stor berggylta och fick massor strax under kilot och två över kilot Gustav tog den största. Det var också gott om blågyltor och även här slog Gustav till med två st på över 500gr den största 580gr. Man tycker ju att turen borde vända någon gång men Gustav envisas och plockar upp två Glyskoljor varav den största på ca 250gr och det är stort för arten. Nu gick det ju inte helt illa för mig heller fick in dagens största torsk på 1370gr och även två berggyltor på min bäst trelista för varje art, den största 1050gr, totalt tog jag ca 15 berggyltor 5st blågyltor, 3 torskar och några stensnultror. Berggyltorna gav över lag god kamp och var riktigt kraftiga. Inte ofta att man får så många jämnstora under samma fiske. Vi njöt av fiske, väder och medtagen mat. Vi skall givetvis testa nya platser längre fram om vi får tid men för denna gång säger jag tack Gustav det var en oförglömlig dag.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090716
Idag blev det lite extra tid för mina fåglar så det är inte papegojfiskar på bilderna, hade lite annat att göra så jag kom inte ut och fiskade förrän sent vilket gav magert resultat. Det blev en liten torsk en berggylta en blågylta och en grässnultra som var den största för i år. givetvis så kom det upp en del småsnultror också. I morgon kan det bli intressant fiske om allt går som beräknat men det får jag återkomma till.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090715
Precis när jag skulle ut idag började det regna men vem bryr sig det finns ju regnkläder. Åkte ut för att se om det fanns stora gyltor att få idag också. Var ute i 3 timmar och fick 8st berggyltor bara en under 20cm största på 720gr, så det blev lite kul fighter även idag. Men ingen riktigt stor ville ha kroken idag, det blev också 2st torskar och 3st skärsnultror och så hade stensnultrorna kommit hem igen 11st små snultror upp och hur många som stal agn vet jag inte. Med tanke på gyltornas storlek som var jämn så kanske dom riktigt stora är på väg, kollade 2007 och 2008 då fick jag alla största i slutet på juli eller senare.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090714
Idag så var det tänk att bli båtfiske i gullmaren, jag testa om jag själv lätt kan sjösätta och ta upp och det var inga problem. Tyvärr dök inte den person upp som skulle varit med så jag provkörde mest båten lite och tog upp den och åkte hem. Var ju lite besviken men dagen skulle bli bra senare visade det sig. Efter att ha gett mina gojor lite extra tid så testade jag pontonerna i södra hamnen det första jag fick upp var en tjock stensnultra som visade sig vara årsbästa. Efter den blev det en mindre berggylta och därefter bara småryck men inget upp. Drog då till ramsvik men började med att fiska på utsidan där man kan kasta en bit och dra längs botten, detta resulterade i en torsk som kämpade bra och hade god hjälp av tång m.m. för att bromsa mitt indragande. Efter denna så blev det en Glyskolja som snultran blev så här långt årsbästa. Hade lite mindre hugg och två tapp på mindre fisk, så jag flyttade in i hamnområdet, denna gång så gick jag till platsen som givit en del rekord i år både årsbästa och PB. Fisket gick otroligt trögt men vädret var underbart och jag hade inte bråttom. Efter ett tag så blev det en berggylta på halvkilot och strax efter den en fin skärsnultra. Sedan var det dött ett bra tag till det small till och det blev dagens första fight, och upp kommer en fin blågylta på 530gr som därmed blev PB, jämfört med andra var den otroligt grov i främre delen av kroppen därav troligen också den högre vikten. Sedan var det dött ett tag igen tills det tvärstoppade vid ett motryck här blev det en stenhård fight som var kort för det blev ett tapp. Med tanke på att det var här jag tog årets största och tappade en bjässe så vem vet kanske samma var där igen, kanske var det den jag såg vid en annan brygga. Troligen rör det sig nog om fler fiskar men i min fantasi så ser jag det som en som jäklas med mig där ute så jag har döpt den till "Ramme" monstret i ramsvik tills vi får upp något motsvarande stort. Men trotts tappet så är jag nöjd med den fina PB blågyltan. Till Gustav dom går inte och lägger sig jag tog den kl 22.10


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090712
Blåste lite men vädret var gott. åkte ned till S.Hamnen för att pröva lyckan och se om det var bättre än gårdagen. Hann med några kast då ringde mobilen och det var Gustav som undrade om jag ville hänga med till Ramsvik då han var het på gyltafiske. Med tanke på gårdagen så kunde det ju inte bli värre så jag åkte ut och mötte upp honom, idag var fisket betydligt bättre vi fick en hel del gyltor mina största var på 730 och 600gr fick även en liten blågylta hona endast två stensnultror var med upp det var överraskande för denna lilla parasit. Gustav däremot hade full fart förutom att han tömde bukten på skärsnultror varav två fina över 20cm så drog han till med berggyltor och 3 blågyltor 2 honor och en vacker hanne på 500gr den finns på loggbilden.Det roliga att fiska med Gustav är att han också fattat det roliga med det kustnära fisket speciellt efter gylta men också mycket annat det kan ge. Många andra man pratar med så nämner man fiske så får man direkt höra får du makrill och torsk. Tänk om folk kunde inse det fina med kustfiske att det finns över 100 arter därute som vi kan få om vi är på rätt plats vid rätt tid. Lite roligare än en person jag pratat med i veckan som stolt sade att han hade 7 rekordnoteringar på karp, han var inneifrån landet och det visade sig så småning om att alla var på samma fisk. Den fanns i en liten damm där tydligen flera fått rekord och PB på samma fisk, det känns ju som att odla en jättefisk i ett akvarium och en gång per år sätter man en krok i munnen på den lyfter upp den och skriker hurra nytt PB. Vad kul att veta direkt vad man har på kroken då detta var dammens enda stora best, det enda man kan undra över har den växt till sig eller bantat.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090711
Äntligen tittade solen fram igen, men tyvärr var fisket uselt. I ramsvik fick jag 2 berggyltor på ca 30cm 2st grässnultror och en blågyltehona på 27cm samt ett antal stensnultror. Det var otroligt lite med ordentliga ryck så jag flyttade fisket till två andra platser. Den första som alltid ger fisk gav några napp men inte en enda fisk. Den andra platsen var lika dålig men där hade jag en liten öring på som högg precis vid land men den losnade när jag skulle ta upp den. Den var större än min förra i år men men en bit kvar till lagligt mått. I hamnen fanns det en del äldre fina båtar att betrakta annars var det bara att njuta av gott väder.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090710
Idag var det regn hela dagen, men strax innan kl 7 på kvällen så åkte jag ändå ut för att fiska lite, det blev lite smått och en stensnultra som gick in på min bäst tre-lista för året. Sedan hände det som man ibland råkar ut för här inte för att dom är SÄLsynta men det är SÄLlan dom kommer och håller en SÄLskap när man fiskar, som ni förstått så kom det sälar 3 st och simmade runt i min närhet när jag fiskade. Kan ju säga att dom verkad vara bättre fiskare än mig den ena kom upp med en ganska stor blank fisk i munnan antingen makrill eller öring för den blänkte ordentligt. Sedan var det lungt ett bra tag tills jag bytte sida på bryggan och då blev det i rask takt 3 torskar och en gylta på ca 500gr som blev dagens största fångst.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090709
Åska regn m.m. så var dagens väder. Först satte jag vinshen på kärran så jag har allt klart när det blir båtväder, fixade också met makrilldörjar m.m. När detta var klart var klockan ganska mycket tog ju extra sovmorgon idag något man kan unna sig nu, men fiske skulle det bli. Det nappade ganska dåligt så det blev en torsk, en stensnultra som under invävning blev byta för något större som slet upp magen på den, så den avlivades innan den blev fiskföda. Sedan högg en skrubba på ca 30cm som gav lite motstånd, men som vanligt blev dagens fighter en berggylta på halvkilot som vet hur man skall ge bra motstånd. Dagen avslutades med en liten vittling. Strax innan jag slutade fiska så satt jag och småfunderade för mig själv och får då se ett stort vikingaskepp en bit ut, hade den inte haft en gummibåt på släp kunde man ju tro man förflyttats i tiden :-)

IMG SRC="bild2009/logg090709.jpg">
Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090708
Nu har ledigheterna börjat nästa arbetsdag 10/8 så nu skall det bli fiske m.m.
Var ute lite idag och det verkar som berggyltorna kommit i större antal nu, fick 10berggyltor flera mellan 400-600gr, det blec 8 skärsnultror, 7 stensnultror och 3 grässnultror. Idag var inga blågyltor framme men det finns en best till berggylta som simmar i området, kanske är de den som drog av linan för mig samma dag som jag tog för mig årets största gylta. Denna fisk var med nästan upp till ytan 2ggr när jag hade annan fisk på kroken, då den ena gången vände strax under ytan så är den nog en rekordfisk eller mycket nära. Fiskade en timma extra där jag sett den och precis runt omkring men den höll sig borta efter andra gången jag såg den. Så jag vädjar ännu en gång är ni i området och fiskar får en best med en tvåkrok i munnen så tala om vikten för mig, inte kul att veta vad man missat men här är nyfikenheten på monstret för stor.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090704
Hemkommen från jobbet och gjort dagens hembestyr så var det dax för lite fiske. Då man hade strandpromenadinvigning i norra hamnen blev södra alternativet för fisket. Underbar värme men lite molnigt så det var perfekt. På andra kastyet så redan långt ut tog något mindre, började veva in och ca 10meter från land kom ett blixtsnabbt hugg. Det blev plötsligt ett intressant och roligt fiske. När det kom till ytan visade det sig att första hugget var en liten skädda som lossnade vid lyft, det andra var en Horngädda som var min första för året. Fick även en hyfsat fet torsk. Hade tapp på två mindre torskar och en plattfisk samt en horngädda. Men jag var mycket nöjd att kunna sätta Horngäddan även på 2009 års lista för mig.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090702
Fortfarande ganska dåligt fiske men det blev några ljuspunkter i dagens fiske. Första var ett par sandskäddor som valde att hugga samtidigt så det blev en dubbel upp. Senare så fick jag två väldigt fina blågyltor en hane och en hona. Som jag nämnt tidigare så verkar det gott om dom i år eller så har jag bara tur för jag har redan fått 21st blågyltor i år. Som många andra dagar mycket sill i vattnet men lite makrill.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här
090701
Efter två dagar utan fiske pga jobb så var det dax att pröva igen. Kom ner till hamnen där det fanns gott om sill men inga kok bara lite småkörnigar ibland. Det var ju efter jobbet så jag kom ner sent men styrax hade jag en skärsnultra på kroken. Efter ytterligare några kast blev det ett hugg rätt långt ut och det var tunga drag i den. Fick jobba lite med den och upp kom en torsk på 44cm. Det är kul att vi får mer och mer torsk i denna storlek långt in vid land, inte alls lika mycket förra året. Då den var i god kondition så fick den simma tillbaka i havet igen. Efter en stund blev det rörelse på sillen igen men inget större men efter ett par kast fick jag upp den troliga orsaken en gråsej. Semestern närmar sig och då skall det bli mer frekvent fiske nu får jag hålla till godo med några timmar då och då.


Vill du lämna kommentar eller läsa andras kommentarer på loggenTryck här